O fostă economistă în vârstă de 50 de ani a pornit anul acesta o afacere cu dulciuri realizate după o rețetă veche de un secol. Camelia Ghican face „cornete boierești”, un desert care, în trecut, se servea la Casa Regală și la palatele boierilor Ghica, scrie wall-street.ro.
„Cornetul este secretul prăjiturii. Se lucrează foarte greu, cu o manoperă elaborată, pe tăvi unse cu ceară de albine, tăiate fierbinți cu cuțite încinse în foc, numai în două persoane, pe niște fuse speciale din lemn”, a povestit femeia. „Este o rețetă de pe vremea fanarioților, adusă de cofetatii boierilor Ghica, odată cu venirea și stabilirea lor în Moldova, pe Valea Trotușului și transmisă din cofetar în cofetar, din generație în generație”, a adăugat ea.
FOTO: Facebook//Casa Ghican
5.000 de euro a investit Camelia inițial în afacere. Profitul a apărut însă după doar câteva luni. Deocamdată, problema cu care antreprenoarea se confruntă o reprezintă lipsa de personal calificat: doar două persoane lucrează acum în laboratorul de preparare a desertului.
Totuși, clienții sunt numeroși: unii cumpără regulat, fie în fiecare weekend, fie în timpul săptămânii, pe baza comenzii prealabile.
„Ne-am axat pe un singur tip de prăjitură, care nu se găsește în alte cofetării. Aceste cornete boierești reprezintă un desert de nișă și costă 65 de lei kilogramul”, a explicat antreprenoarea. „(…) Lucrez cu nucă de calitate, miere de albine, cremă ganache din cacao și ciocolată belgiană superioară”,își laudă produsele femeia de afaceri.
Pentru anul viitor, Camelia Ghican vrea să acceseze fonduri europene ca să-și dezvolte afacerea. În plus, aceasta și-a propus să extindă oferta de cornete boierești pentru portofoliul de deserturi ale cafenelelor din Centrul Vechi din București sau al restaurantelor cu specific tradițional.
Până atunci însă, antreprenoarea estimează o cifră de afaceri de 200.000 de lei pentru finele lui 2014.